Turismi Suomessa

Viime vuonna ulkomaalaiset tekivät ennätyksellisen paljon matkoja Suomeen, noin 8,3 miljoonaa matkaa. Business Finlandin Visit Finland -yksikön teettämän matkailijatutkimuksen mukaan Suomi on suosittu turistikohde, ja joka vuosi ulkomailta tulevat turistit tuovat mukanaan Suomeen rahaa jopa miljardien eurojen edestä. Runsas turismi aiheuttaa kuitenkin luonnolle uhkia, joista pitää huolehtia. Tässä artikkelissa kerromme turismista Suomessa ja ilmiön sivuvaikutuksista – sekä hyvistä että huonoista.

Turismi tilastoina

Ulkomailta tulevat matkailijat tuovat maahamme vuosittain noin 4 miljardia euroa tuloja. Määrällisesti eniten matkustajia tulee Venäjältä, ja he myös tuovat kokonaismäärässä mitattuna suurimman rahapotin Suomeen. Eniten matkailijaa kohti rahaa kuitenkin tuovat kiinalaiset, sillä heistä jokainen tuo maahamme jopa 1 200 euroa. Venäläisten ja kiinalaisten lisäksi ahkerasti Suomeen matkustavat virolaiset, saksalaiset, isobritannialaiset ja japanilaiset.

Rahavirrat ovat merkittäviä, joten ilmiselvästi matkailusektorilla on myös merkittävä työllistävä vaikutus maassamme. Monilla syrjäisillä seuduilla turismi onkin pääasiallinen elinkeino ja toimeentulo monille ihmisille. Suurin haaste maassamme turismin kannalta on vuodenaikojen vaihtelu ja se, miten matkailupalveluista saadaan kannattavia ympäri vuoden. Kaiken kaikkiaan matkailuun liittyvillä aloilla Suomessa työskentelee yhteensä noin 140 000 henkilöä. Sektori työllistää erityisesti nuoria, ja osa työstä on kausiluonteista. Työllistävin yksittäinen ala on ravitsemistoiminta.

Matkailun vaikutukset

Runsaat matkustajavirrat ovat tietysti Suomen kannalta hyvä asia, mutta turismin mukana tulee myös kielteisiä ilmiöitä. Luonnon kantokyky kärsii erityisesti huippusesonkien aikaan ja maassamme kehitetään jatkuvasti vastuullisen ja kestävän matkailun toimintamalleja. Suomen luonto on ainutlaatuinen ja kallisarvoinen, joten sen vaalimiseen kannattaa panostaa. Kantokyky on koetuksella erityisesti Pohjois-Suomessa talvisesongin huippukuukausina, sillä ulkomaisten turistien lisäksi pohjoiseen suuntaavat usein myös suomalaiset matkustajat, jotka etsivät eteläisen Suomen pimeyden keskelle valoisampia maisemia.

Hyvällä suunnittelulla matkailutoimiala saadaan ympärivuotiseksi ja toimimaan siten, ettei luonnon kantokyky ole uhattuna missään vaiheessa. Asiantuntemusta maastamme kyllä löytyy. Olennaista on löytää oikeat toimijat ja saada kaikki osapuolet toimimaan yhteistyössä suomalaisen kansallisaarteen säilyttämisen puolesta. Lapin erämaat ovat säilyttämisen arvoisia, jotta myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan revontulista, laskettelurinteistä ja upean luonnon tarjoamasta rauhasta.