Savon aarteet matkailijan silmin

Pohjois- ja Etelä-Savon maakunnat sijaitsevat itäisessä Suomessa. Alueelle mahtuu monenlaisia luonto- ja kulttuurielämyksiä, joista nauttimiseen kuluu helposti viikkoja. Mökkeilijöiden suosikkialue herää eloon erityisesti kesällä, mutta koettavaa ja nähtävää alueella riittää ympäri vuoden. Tässä artikkelissa kerromme savolaisista ihmisistä, Etelä- ja Pohjois-Savon alueista ja niiden tarjonnasta matkailijan näkökulmasta.

Savo maantieteellisenä alueena

Savolla tarkoitetaan Itä-Suomessa, Hämeen ja Karjalan välillä sijaitsevaa aluetta. Nykyään alue koostuu kahdesta maakunnasta, Etelä-Savosta ja Pohjois-Savosta. Osa nykyisten maakuntien alueista kuului ennen Hämeen maakuntaan ja osa Karjalaan. Savossa puhutaan savolaismurteita, jotka voidaan edelleen jakaa moniin alamurteisiin. Koko Savon alueella on helppo matkustaa junalla, bussilla ja henkilöautolla. Pohjois-Savon suurimpia kaupunkeja ovat Kuopio, Varkaus ja Pieksämäki. Etelä-Savon suurimmat kaupungit ovat Mikkeli ja oopperajuhlistaan maailmanlaajuisesti tunnettu Savonlinna.

Alueen asukkaat

Suomalaisista on olemassa monia stereotypioita. Savolaisia pidetään tyypillisesti leppoisina ja lupsakoina ihmisinä, jotka aidosti välittävät toisista ihmisistä. Joidenkin mielestä savolaisten uteliaisuus on ärsyttävää, ja jotkut pitävät savolaisia jopa kieroina ihmisiä. Olivatpa stereotypiat miten lähellä totuutta tahansa, savolaisten kanssa on helppo tulla juttuun ja heiltä voi kysyä helposti neuvoa, jos oma suuntavaisto ei toimi.

Mikkeli – Etelä-Savon sydämessä

Etelä-Savon sydän ja maakunnan keskuspaikka on Saimaan rannalla sijaitseva Mikkelin kaupunki. Kaupunkina Mikkeli on pieni, sillä siellä asuu vain hieman yli 50 000 ihmistä. Sijainti Saimaan rannalla vetoaa erityisesti kesämökkiläisiin, ja Mikkelin ja sen naapurikuntien väkimäärä lisääntyykin merkittävästi kesäkuukausien aikana, jolloin suomalaiset suuntaavat mökkeilemään vesistöjen äärelle. Mikkeli pitää hallussaan myös Suomen loma-asuntojen määrän ennätystä, joten matkailijoiden vaikutus on todella merkittävä.

Mikkelin viehätys perustuu kauniisiin maisemiin, lukuisiin kulttuurikohteisiin sekä vilkkaaseen kaupunkielämään. Piipahda historiallisissa museoissa ja taidenäyttelyissä, nautiskele torimyyjien antimista ja kävele Saimaan rannalla. Paras aika matkailuun on ehdottomasti kesä, joka jatkuu alueella toukokuusta elokuun loppuun saakka. Kun olet viettänyt riittävästi aikaa Mikkelissä, kannattaa poiketa noin 100 kilometrin päässä Mikkelistä sijaitsevaan Savonlinnaan. Kaupunki tunnetaan ennen kaikkea Olavinlinnastaan ja sen ympäristössä kesäisin järjestettävistä Savonlinnan oopperajuhlista, joihin saapuu katsojia ympäri maailmaa.