Palvelut lintubongareille ja -matkailijoille

Tietyt alueet ovat erityisesti lintubongareiden suosiossa ja moni lintubongari matkustaakin kaukaa näille alueille bongaamaan lintuja. Lintubongareille on tarjolla myös erilaisia palveluita ja tapahtumia, jotka voivat tuoda harrastukseen aivan uudenlaista syvyyttä. Kerromme tässä artikkelissa muutamista palveluista, jotka voivat tehdä lintubongausmatkoista entistä onnistuneempia ja antoisampia.

Mistä saan tietoa lintubongaukseen liittyvistä palveluista ja tapahtumista?

Netistä löytyy sivustoja, jotka tarjoavat tietoa ajankohtaisista lintubongaukseen liittyvistä palveluista ja tapahtumista. Eräs tällainen sivusto on birdlife.fi, josta löytyy lintujen suojeluun ja tutkimukseen, lintubongausharrastukseen, lintuihin, lintuhavaintoihin, alan tapahtumiin ja BirdLife-järjestöön liittyvää tietoa. Sivuston kautta on myös mahdollista liittyä BirdLife Suomen jäseneksi ja tukea näin järjestön toimintaa.

Retkikummitoiminta

Retkikummitoiminta on mukava tapa ottaa osaa linturetkelle. Retkikummi on vapaaehtoinen, joka vetää mielenkiintoisia linturetkiä. Toimintaa on ympäri Suomen. Linturetki on upea tapa viettää lomaa ja tuoda siihen ainutlaatuisia elämyksiä.

Tiira-lintuhavaintopalvelu

Osoitteessa www.tiira.fi toimii lintuhavaintojärjestelmä. Kyseessä on valtakunnallinen järjestelmä, jonka kautta lintuharrastajat voivat ilmoittaa lintuhavaintonsa. Näin muut lintuharrastajat saavat tietoa maan lintuhavainnoista ja voivat tutustua esimerkiksi tiettyjen lintulajien muuton ajoittumiseen liittyviin yhteenvetoihin. Muuton seuraaminen on mielenkiintoista puuhaa ja sopii hyvin myös lomamatkan kohokohdaksi.

Tapahtumia

Jos sinulla käy hyvä tuuri, saatetaan tietylle alueelle suuntautuvan matkasi aikana alueella järjestää lintuaiheisia tapahtumia. Jos lähdet lomalle lähinnä lintujen takia, kannattaa loma tietysti ajoittaa tällaisten tapahtumien mukaan. Tarjolla on esimerkiksi erilaisia lintubongaukseen liittyviä tapahtumia, kuten piha- ja pönttöbongausta ja jopa joutsenbongausta. Virolahden kunnan Arktika-päivät ovat myös mielenkiintoinen tapahtuma lintubongareille ja -matkailijoille.

Erilaiset lintumessut ovat monelle harrastajalle kauden kohokohtia. Vuonna 2019 Lintumessut järjestettiin 24. elokuuta Helsingissä, Viikissä. Messuilla oli esityksiä esimerkiksi lintukuvaukseen, lintutieteeseen ja -tutkimukseen ja lintumatkailuun liittyen. Jos Suomen lintumatkakohteet on jo nähty, voi esimerkiksi messuilla esitelty Marokossa sijaitseva lintumatkakohde olla seuraava mielenkiintoinen kohde. Suomessa lintumatkailupalveluja tarjoaa esimerkiksi Kuusamon Lintumatkailu Oy, jonka toimintaa esiteltiin myös Viikissä järjestetyillä messuilla. Matkatoimiston kautta pääset tutustumaan esimerkiksi Kuusamon vaaroilla asuviin lintuihin. Myös lapset oli huomioitu messuilla ja heille oli järjestetty omaa mielenkiintoista lintuihin liittyvää toimintaa.