Paikalliset yrittäjät

Mikkelin seudulla yritystoiminta on vilkasta ja yritysten kirjo monipuolinen. Painotus on kuitenkin rakentamisessa, tukkumyynnissä ja kaupankäynnissä. Ylivoimaisesti suurin osa paikallisista yrityksistä on pieniä työllistäen enintään neljä henkilöä. Mikkelin lisäksi osa yrityksistä toimii jostakin naapurikunnasta, vaikkapa Mäntyharjulta tai Kangasniemeltä, käsin.

Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin matkailualaan, jonka tarkoitus on tehdä reissustasi Mikkelin seudulla mahdollisimman mukava ja stressitön. Paikalliset yritykset ovat yhdessä kaupungin kanssa koonneet kattavan listan paikallisista palveluntarjoajista, josta löytää helposti juurikin sen alan yrityksiä kuin on milloinkin tarpeen.

Matkailuala Mikkelin seudulla

Mikkelin seudulla toimii yli 120 matkailijoille suunnattua yritystä, joiden tarkempi toimiala on majoitus- ja ravitsemuspalvelut.

Majoitusta on saatavilla jokaiseen lähtöön: on lomamökkejä, hotelleja ja majataloja. Yhteensä niitä on parikymmentä. Ne sijoittuvat ympäri kaupunkia ja hintatasokin on huokea. Joidenkin majoittajien yhteydessä toimii myös ravintola tai baari, joten iltaa pääsee istumaan saman katon alle ja illalla palatessa sade ei pääse yllättämään.

Ravitsemusliikkeitä on noin sata ja niissäkin on valtavasti valinnanvaraa: perinteisten ravintoloiden lisäksi löytyy baareja, leipomoita ja kahviloita. Kesällä tarjonta suorastaan puhkeaa kukkaansa, kun terassikelit tuovat torin laitamille mukavia pikkupöytiä ja iloisia kahvin särpijöitä. Myös paistouunien tuoreet tuoksut valtaavat kadut.

Muita palveluita

Eihän matkailija pelkällä hyvällä ruualla ja nukkumapaikalla elä. Yleensä etsitään elämyksiä tai, jos on tilanne päällä, tarvitaan jotain tiettyä palvelua.

Ostomahdollisuudet ovat Mikkelin seudulla runsaat ja alan yrityksiä on kymmeniä. Matkailijaa varmasti miellyttää, että eniten tarjolla on käsitöitä ja lahjoja myyviä yrityksiä, minkä johdosta reissusta jää jotain konkreettistakin käteen.

Pukeutumisen ja muodin parissa toimivista yrityksistä monet ovat paikallisia toimijoita ja varmasti mielissään saadessaan uusia asiakkaita myös kotimaan matkailijoista. Kulta- ja kelloseppiäkin löytyy kiitettävästi, joten aikarauta saadaan varmasti kuntoon sillä aikaa, kun sinä käyt vaikkapa kahvilla tai valokuvattavana.

Ja vielä

Perinteisesti Mikkelissä on totuttu näkemään paljon venäläisiä ostomatkailijoita, jotka tulevat Suomeen hakemaan varta vasten sellaisia tuotteita ja palveluita, joita ei kotoa saa. Ja paikalliset yritykset ovat aina ilolla näitä toiveita täyttäneet. Venäläisten tekemät matkat ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosina, joten uutta vetovoimaa toivotaan kotimaan matkailusta. Suomi on yllättävän iso maa ja Mikkelissä on yllättävän paljon tekemistä!